Hvad er forskellen på en advokat og en jurist?

Regningens størrelse fristes man til at sige! Men heldigvis er der også andre forskelle og ligheder, når det gælder advokat vs jurist.

Advokattitlen er en beskyttet titel, som kun må anvendes af personer, som har taget en juridisk kandidatgrad, cand.jur, og som efterfølgende har været advokatfuldmægtig i minimum 3 år og bestået deres advokateksamen.

En jurist kan være en person, der har taget den juridiske kandidatgrad, cand.jur, men efterfølgende valgt at gå en anden vej end som advokatfuldmægtig. De er eksempelvis startet som virksomhedsjurist eller hos en offentlig myndighed. En jurist kan også være en person, der har taget en cand.merc.jur uddannelse.

Hvad er forskellen så?

Både jurister og advokater kan tilbyde juridisk rådgivning til privatpersoner og erhvervsvirksomheder. Hvilket felt de er dygtige til, afhænger, som så meget andet, af personens interesser og erfaringer. Generelt kan man dog sige, at jurister som har en cand.merc.jur uddannelse ofte ikke er eksperter i familie-, arveret. Til gengæld er mange erhvervsjurister med en cand.merc.jur uddannelse dygtige til at arbejde i krydsfeltet mellem økonomi og jura, og har derfor ofte en god kommerciel forretningsforståelse for de situationer som erhvervsvirksomheder står i.

Konflikter kan ligeledes håndteres af både jurister og advokater, så længe konflikten udkæmpes ved forhandlingsbordet. Udvikler konflikten sig til en egentlig retssag håndteres sådanne af advokater. Mine mange år som intern jurist har heldigvis lært mig, at det er et fåtal af konflikter der lander i retten. Langt størstedelen af alle konflikter løses ved forhandling. De færreste ønsker en juridisk konflikt men i stedet en juridisk løsning.

Skal man vælge det ene frem for det andet?

Når mine kunder har spurgt mig, hvorfor de skulle vælge mig, frem for deres advokat, har jeg normalt svaret dem, at de ikke skal vælge Bizzjur – frem for deres advokat – men i stedet som et supplement til deres advokat. Og så er vi tilbage ved startet af dette indlæg – regningen. Mange virksomheder får ikke juridisk assistance ved aftaleindgåelse, før aftalen opsiges eller før virksomheden foretager en registrering. Mange virksomheder får først juridisk assistance når konflikten eller problemet er opstået. Og grunden – prisen på advokatarbejde. En intern jurist, assisterer i stedet virksomheden med at minimerer risikoen for at konflikterne overhovedet opstår. Virksomhederne får således en jurist, der varetager deres interesser og som er en del af holdet, til en langt mindre økonomisk byrde.

Fremstillingen kan godt virke lidt sort/hvid, men der er selvfølgelig masser af grå nuancer. Virksomheder der er gode til at få deres advokater til at hjælpe på forhånd, virksomheder der er dygtige til selv at lave det juridiske arbejde og advokater med en lavere og fair pris.

 

Vil du gerne have mere tid til at fokusere på kernen i din forretning?

Bizzjur står altid klar til at hjælpe dig med dine juridiske opgaver. Vi kan blandt andet hjælpe dig med udarbejdelse og gennemgang af kontrakter, oprettelse og ændring af selskaber, registrering og beskyttelse af varemærker, og vi kan være din interne jurist på ad hoc basis.

Kontakt Bizzjur
Kontakt os i dag

Send os en mail, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.